2018-10-24 13:57:25• hírek • Nagy Tímea

1956-os emlékestet és filmvetítést szervezett a Szent István Kör

Foto: Kovács Zsolt
Foto: Kovács Zsolt

Kedd délután öt órai kezdettel a Református Gimnázium dísztermében ’56-os emlékműsort és filmvetítést szervezett a Szent István Kör.

Az emlékestet Dr. Szőcs Péter történész-régész, a Szent István Kör elnöke nyitotta meg.

 

A 62 évvel ezelőtt, október 23-án kitört forradalom és szabadságharc hőstetteire és elesettjeire átfogó történelmi előadással Gnandt Zoltán, a 10-es Számú Általános Iskola igazgatója készült. Történelem tanárként, alapos és az akkori éra sajátosságait hűen ábrázoló körképet festett elénk. Leírása alapján a nézők is részesei lehettek  az 56-os szürnyű eseményeknek és a felemelő pillanatoknak egyaránt.

 

A megemlékezés második felében a Trezor című magyar történelmi játékfilmet tekintették meg a résztvevők. A film keserédes, néhol megható, máshol humoros módon eleveníti meg a viharos történelmi eseményeket a szereplők életének történetein keresztül elmagyarázva.

 

Rövid tartalom: A belügyminisztérium trezorkulcsai elvesznek az '56-os forradalom zűrzavarában. Ezért alig néhány nappal a szabadságharc vérbe fojtása utána a rendőrök kihoznak a börtönből egy hajdani bankrablót, hogy törje fel nekik saját, feltörhetetlen trezorjukat. A fegyenc azonban egész mást talál a feltáruló trezorajtó mögött, mint amire számított, és onnantól egy izgalmas, fordulatos játszma veszi kezdetét, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik (forrás: mecenatura.mediatanacs.hu)

 

A film rendezője Bergendy Péter, a forgatókönyvet Köbli Norbert írta, főszerepekben: Tasnádi Bence, Scherer Péter, Anger Zsolt és Bezerédi Zoltán.

 

A film vetítését a Kolozsvári Magyar Konzulátus tette lehetővé. A Szent István Kör és a nézők köszönik szépen a lehetőséget.  

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: